Paikkaushoito ja juurihoito

Paikkaushoito

Hampaiden paikkauksella korjataan erilaisia vaurioita hampaissa. Yleisimmät syyt hampaiden paikkaukseen ovat hampaan reikiintyminen, hampaan kuluminen tai lohkeama. Hampaiden paikkauksella voidaan korjata myös vanhoja paikkoja, tai hampaiden pieniä esteettisiä virheitä. Reikiintynyt hammas paikataan silloin, kun reikä eli hampaassa oleva kariesvaurio on edennyt hampaan kiilteestä läpi hammasluuhun, eikä vaurion etenemistä ole enää mahdollista pysäyttää muilla keinoin. Reikiintynyt hammas on tärkeää paikata. Jos reikä etenee hammasluusta syvemmälle hampaan ytimeen, hampaan ydin tulehtuu ja hammas täytyy juurihoitaa ennen paikkaamista. Hyvissä ajoin paikattu hammas siis pysäyttää kariesbakteerin etenemisen syvemmälle hampaan ytimeen. Hoitamattomana hampaan ytimen tulehdus voi levitä hammasta ympäröivään luuhun ja sieltä myös muualle elimistöön.

Paikkaushoidon kulku

Hampaan paikkaus aloitetaan vaurioituneen hammaskudoksen poistamisella. Hammaslääkäri poistaa vaurioituneen hammaskudoksen poraamalla. Poistaminen saattaa aiheuttaa epämiellyttävää vihlontaa, minkä vuoksi hammaslääkäri usein puuduttaa hampaan ennen toimenpiteen aloittamista. Vaurioituneen hammaskudoksen poistamisen jälkeen hammas käsitellään desinfiointiaineella ja erityisillä sidosaineilla, jotta paikka-aine kiinnittyy hampaaseen. Sidosaineiden annetaan vaikuttaa hetki hampaan pinnalla. Tämän jälkeen poistetun kudoksen tilalle laitetaan paikka-ainetta. Kun paikka-aine on kiinnitetty hampaaseen, se muotoillaan purentaan sopivaksi hampaan muotoja mukaillen. Tämän jälkeen paikka kiillotetaan sileäksi.

Paikkausmateriaalit

Hampaan paikkausmateriaalin valinnassa otetaan huomioon paikan väri, kesto, paikattavan alueen koko ja sijainti suussa. Erilaisten paikka-aineiden hyödyistä, ominaisuuksista ja kustannuksista kannattaa jutella hammaslääkärin kanssa. 
 
Yleisin hampaan paikkausmateriaali on yhdistelmämuovi. Yhdistelmämuovi on hampaan värinen paikkausmateriaali, jota voidaan käyttää monessa eri tilanteessa ja se on usein asiakkaalle myös edullisin vaihtoehto. Yhdistelmämuovipaikkaus saadaan valmiiksi yhdellä hammaslääkärikäynnillä ja toimenpide sen valmistamiseen on nopea. Käytännössä paikka kovetetaan valolla ja se on heti valmis käytettäväksi.

Keraamiset paikat ja kruunut

Keraamiset paikat ja kruunut ovat kestäviä ja kauniita. Keraaminen paikka tuntuu sileältä ja vastaa ominaisuuksiltaan hyvin paljon hampaan omaa kiillettä. Keraaminen paikka kestää purennan aiheuttamaa rasitusta tavallista yhdistelmämuovipaikkaa huomattavasti paremmin, minkä vuoksi keraamiset paikat ovat suosittu valinta etenkin hampaiston taka-alueella, poskihampaissa ja juurihoidettujen hampaiden korjausmateriaalina. Keraaminen paikka on erinomainen vaihtoehto silloin, kun omaa hammaskudosta puuttuu runsaasti ja paikan kestävyydeltä vaaditaan paljon. Kestävyydeltään keraaminen paikka sopii erinomaisesti esimerkiksi narskuttelijalle.

Varaa aika

Varaa aika ajanvarauskalenterista tai soittamalla meille:
puh. 010 339 0777
ogadent.info@gmail.com

Juurihoito

Juurihoitoa tarvitaan, kun hampaan ydin eli pulpa on tulehtunut. Hampaan ytimen tulehduksen eli pulpiitin syynä on usein hoitamaton ja pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen. Hampaassa oleva reikä eli kariesvaurio on ylettynyt hammasluun läpi normaalisti steriiliin hampaan ytimeen ja tulehduttanut hampaan hermoja sekä verisuonia sisältävän ydinkudoksen. Hammas on voinut mennä myös tulehduksen seurauksena kuolioon. 

Muita hampaan ytimen tulehduksen syitä voivat olla hampaan lohkeaminen laajasti tai hampaaseen kohdistunut trauma, kuten esimerkiksi isku tai tapaturmainen katkeaminen. Myös ylimääräinen purentarasitus voi tulehduttaa hampaan ytimen. 

Hammas saattaa oireilla ja vaatia juurihoitoa, vaikka hammas näyttäisikin päälle päin ehjältä ja terveeltä. Juurihoidon tarpeeseen viittaa usein sykkivä kipu hampaassa, joka herättää myös öisin. Hammas saattaa reagoida kipeästi kylmälle ja kuumalle, sekä olla arka purennalle tai koputukselle. Joskus juurihoidon tarve todetaan sattumalöydöksenä röntgenkuvasta, sillä kuoliossa oleva hammas ei aina oireile. 

Käynti säännöllisessä hammastarkastuksessa on tämän vuoksi erittäin tärkeää. Yleensä reikiintynyt hammas oireilee vasta, kun hammasydin ilmoittaa tulehduksesta ja tällöin juurihoito on usein välttämätön ratkaisu. 

Joskus suun tulehdus voi levitä muualle kehoon verenkierron kautta, aiheuttaen pahimmillaan esimerkiksi verenmyrkytyksen tai sydämen sisäkalvon tulehduksen. Suun infektiot ovat riskitekijänä moniin yleissairauksiin ja hoitamattomalla suulla on usein yhteys sydän- ja aivoinfarktiin.

Juurihoidon kulku

Juurihoito pyritään tehdä kivuttomasti puudutuksessa ja se vaatii noin 2-3 käyntikertaa hammaslääkärin vastaanotolla. Juurihoidon tärkein tavoite on puhdistaa, desinfioida ja täyttää hampaan ydin ja juurikanavat niin, etteivät bakteerit pääse pesiytymään niihin uudelleen. Juuritäytteen tarkoitus on sulkea bakteereilta ”portin” suuontelosta muualle elimistöön. 
 
Hampaan kruunuosa porataan auki, jotta päästään käsiksi hampaan ytimeen ja sen juurikanaviin. Hampaan juurikanavat huuhdellaan desinfioivilla huuhteluaineilla. Meillä juurikanavat desinfioidaan myös laserilla. Puhdistetut juurikanavat täytetään tämän jälkeen bakteereja tuhoavalla lääkeaineella ja lääkeaineen annetaan vaikuttaa juurikanavissa muutaman päivän ajan. Hampaaseen laitetaan lisäksi väliaikainen paikka hoidon ajaksi. 
 
Tämän jälkeen hampaan juurikanaviin asetetaan juuritäyte ja hampaan päälle tehdään pysyvä paikka. Juurihoidettuun hampaaseen suositellaan keraamista paikkaa, sillä juurihoidettu hammas on hauraampi kuin elävä hammas. 
 
Ogadentissä juurihoidot tehdään uusimman teknologian avulla. Juurihoidot toteutetaan koneellisilla juurihoitoneuloja apuna käyttäen, juurikanavien desinfektiossa käytetään tehokasta laser-valoa. Juurihoidettua hammasta röntgenkuvataan ja seurataan säännöllisten hammastarkastusten yhteydessä. Haastavammat juurihoidot ja uusintajuurihoidot lähetämme tarvittaessa suoraan erikoishammaslääkärin hoidettavaksi. 

Haluatko tietää lisää?

Ota meihin yhteyttä, niin kerromme sinulle lisää palveluistamme.