Kivunlievitys ja laserhoidot
Puremalihasten kivun hoito
Puremaelimistön kipu ja toimintahäiriöt, eli TMD-vaivat (temporomandibular disorders) on yhteisnimitys leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten kiputiloille sekä toimintahäiriöille ja bruksismille eli narskuttelulle. Tavallisimpia oireita ovat leukanivelten tai puremalihasten kipu, leukaniveläänet, leukojen väsyminen ja jäykkyys, suun rajoittunut avautuminen ja alaleuan liikehäiriöt. Myös päänsärky, kasvokipu ja korvakipu saattavat olla tyypillisiä oireita.
Puremaelimistön kivut ja toimintahäiriöt ovat yleisiä, ja ne ovat hammassäryn jälkeen tavallisin suun ja kasvojen alueen kiputila, jonka takia hakeudutaan hoitoon. Arvioiden mukaan jopa 7-9% suomalaisella esiintyy puremaelimistön hoidon tarvetta.
Puremaelinten häiriöiden ja niistä aiheutuneiden kipujen hoidossa käyttämiämme hoitomuotoja ovat mm:
- Purentakiskon hankkiminen
- Puremalihasten hieronta
- Laserhoito
- Botuliini-pistoshoito puremalihaksiin
- Potilaan ohjaus ja omahoito-ohjeiden antaminen
Puremalihakset, joihin kuuluu posken, suun, alaleuan ja ohimon alueen lihakset saattavat kipeytyä puremaelimistön toimintahäiriöistä johtuen. Näitä kiputiloja pyrimme vähentämään hammasteknikon tekemällä purentakiskolla. Purentakisko valmistetaan läpinäkyvästä, suuhun sopeutuvasta muovista jokaiselle omaan suuhun sopivaksi ja sitä käytetään yleensä öisin. Purentakisko suojaa hampaita kulumiselta ja hillitsee purentalihasten käyttöä, mikä rentouttaa lihaksia.
Myös suuhygienistin tekemässä puremalihasten hierontahoidosta voi monelle olla apua. Hieronnalla saadaan aikaan ihon ja lihasten verenkierron paranemista ja lämpenemistä. Hieronta auttaa myös rentoutumaan ja näin ollen vähentää lihasten jäykkyyttä. Hierontaa voidaan tehostaa myös laserhoidolla, joka perustuu lämpöön. Lämpö lisää puremalihasten ja leukanivelen alueen verenkiertoa ja avaa pieniä hiussuonia, lisää lihasten rentoutumista, kudosten elastisuutta ja venyvyyttä sekä parantaa aineenvaihduntaa. (Lue laserhoidosta lisää alta).
Botox eli botuliini-pistoshoito puremalihaksiin on usein viimeisenä kokeiltava hoitomuoto bruksismin eli narskuttelun hoitoon. Botuliini-pistoshoito saattaa joskus herättää ihmetystä, sillä se yhdistetään helposti täyte-aineisiin, vaikka tosiasiassa sillä ei ole täyteaineiden kanssa juuri mitään yhteistä. Botuliinitoksiini A on estää hermolihasliitoksen viestin välityksen, mikä estää yliaktiivisen lihaksen toiminnan narskuttelussa. Joissain tapauksissa botuliini-pistoshoito voi olla isoksi avuksi ja pahimmille narskuttelijoille hoito voi jopa kaventaa kasvoja, kun ylijännittyneet lihakset rentoutuvat. Hoito on uusittava noin 2-3 kuukauden välein ja sen vaikutus alkaa 2-5 päivän kuluessa toimenpiteestä.
Mikäli kärsit puremaelimistön kivuista ja/tai toimintahäiriöistä, varaa aika purenta-fysiologiselle käynnille, jossa hammaslääkärimme tutkii purentasi, lihaksesi sekä nivelesi ja suosittelee sinulle sopivinta hoitomenetelmää.
Varaa aika
Varaa aika ajanvarauskalenterista tai soittamalla meille:
puh. 010 339 0777
ogadent.info@gmail.com
Laserhoito
Purentaelimistön toimintahäiriö aiheuttaa arkuutta ja kipua puremalihaksissa ja leukanivelissä. Vaiva on yleinen, ja moni kärsiikin toimintahäiriön aiheuttamista kiputiloista. Usein kipua ja vaivoja on mahdollista lievittää Low Level Laser Therapy (LLLT)- menetelmällä.
Hammaslääketieteessä LLLT:n eli matalatehoisen laserhoidon on havaittu nopeuttavan haavan paranemista ja lievittävän kipua. Laser stimuloi solujen mitokondrioissa tapahtuvaa oksidatiivista fosforylaatiota ja muuntaa tulehdussoluvastetta. LLLT aiheuttaa useissa solutyypeissä biostimulatiivisia reaktioita, jotka vaikuttavat solujen aineenvaihduntaan lisäten niiden uusiutumiskykyä ja niiden kykyä reagoida ärsykkeeseen.
Mihin laseria käytetään?
Diodilaserhoidolla voidaan rentouttaa lihaksia ja lievittää koko kehon alueella erityyppisiä lihas- ja nivelvaivojen aiheuttamia kipuja, jäykkyyttä ja lihaskramppeja. Näin ollen sitä voidaan käyttää myofaskiaalisen kivun ja purentaelimistön toimintahäiriöiden hoitoon.
Laserkäsittelyä annetaan myös erilaisten neuropaattisten kiputilojen hoitoon, kuten allodyynisen kivun hoitoon. Diodilaseria käytetään myös muissa hammashoitotoimenpiteissä, kuten parodontologisessa hoidossa, jolloin laser-valo saa aikaan kivunlievityksen lisäksi myös bakteerisidisen vaikutuksen ientaskuihin ja ienkudoksen uusiutumiskyvyn paranemista. LLLT-laserta käytetään myös juurihoidoissa. Juurikanavien desinfektio suoritetaan Diodilaserilla.
Pienkirurgisissa toimenpiteissä Diodilaser onkin jo tuttu väline. Haavojen paraneminen on kivuttomampaa, nopeampaa ja haavojen verenvuoto on hyvin vähäistä.
Kaikille tuttu laserin käyttötarkoitus on hampaiden valkaisu. Hampaiden ulkopinnoille levitettävää valkaisugeeliä voidaan aktivoida laser-valon avulla. Laserien tehokkuus perustuu niiden tuottamaan koherenttiin valoon, jossa niiden tuottaman valon aallonpituus on erittäin tarkka ja aallonpituuskaista on hyvin kapea ts. valoaallot värähtelevät samassa vaiheessa. Laservalo voi olla jatkuvaa tai pulssitettua aaltoa. Diodilaser näkyy punaisena valona. 810-980 nm aallonpituutta käyttävät laserit tuottavat valoa ns. lähi-infrapuna-alueella ja saavat näin aikaan vetyperoksidin termisen viritysprosessin, joka tuottaa hydroksyyliradikaaleja dentiinissä ja vaalentaa hammasluussa olevia värimolekyylejä nostamatta hammasytimen lämpötilaa.
Ogadentissa on käytössä Biolase-diodilaser, jota käytetään monipuolisesti erilaisiin indikaatioihin.